burn-out voorkomen

 

Burn-out, een psychologische naam voor het fenomeen compleet opgebrand te zijn. Een uitputtingsreactie van lichaam en geest ten gevolge van werkstress. De batterij is leeg, de elastiek uitgerokken totdat hij geknapt is.

Een burn-out is het laatste redmiddel van je lichaam en je geest, een noodrem als het ware. Het toont aan dat het roer broodnodig om moet. Het is belangrijk dat je tot rust komt en dat er belangrijke beslissing moeten genomen worden.

In deze workshop proberen we de burn-out voor te zijn, de symptomen te leren (her)kennen en tijdig te leren ontspannen.

Aan de hand van een werkschrift worden er verschillende ademhalings- en relaxatietechnieken aangeleerd die thuis verder geoefend kunnen worden. Verder gaan we ook na welke beslissingen er kunnen genomen worden om het roer te keren.

Daarnaast gaan we ook nadenken over zingeving en persoonlijke groei die ook heel belangrijk zijn in het verdere proces.Indien gewenst kan er na verloop van tijd terug samengekomen worden voor verdere opvolging.

Depositphotos_28392627_l-2015.jpg

 

Ademhalings- en relaxatiegoefeningen

Een reeks van 5 sessies ( op wekelijkse of 2-wekelijkse basis), verschillende ademhalings- en ontspanningstechnieken worden aangeleerd. We maken kennis met de progressieve ontspanning van Jacobson, de suggestieve ontspanning volgens Shultz, meditatieoefeningen en visualisaties. 

De sessies duren een uurtje en gaan door in kleine groep in de praktijkruimte. De sfeer is knus en cosy om de deelnemers een gevoel van geborgenheid te geven om zo een optimale ontspanning te bezorgen.

Er kan ingetekend worden voor de volledige reeks of men kan opteren om één of meerdere sessies te volgen.

Depositphotos_46823897_l-2015.jpg

 

Zelfvertrouwen, het vormen van een stabiele basis

De deelnemers worden gemotiveerd in het geloven in hun eigen kracht. In deze psycho-educatieve namiddag gaan we stap voor stap een stabiele basis vormen, dit aan de hand van een oefenboekje dat de deelnemers mee naar huis nemen.

Een stabiele basis zorgt ervoor dat we steviger in onze schoenen staan, veerkrachtiger zijn waardoor we minder snel uit balans geraken door de problemen die we dagelijks ondervinden.

Er wordt een mogelijkheid geboden om na verloop van tijd nog eens samen te komen om de evolutie te bespreken.

Depositphotos_52031215_l-2015.jpg